odżywianie cz.II Białka

00:21

Białko buduje nasze mięśnie dlatego ważne aby podczas budowania masy nie bać się ich spożywać, jest ono obecne w hormonach regulujących przemiany materii oraz w procesach odtruwania oragnizmu.
Są one źródłem energii przy spaleniu 1 gram powstaje 4 kcal energii, wchodzą w skład krwi, kontrolują wzrost oraz bronią organizm przed bakteriami. W diecie powinniśmy spożywać 10-12% białka doborowego(tego które zawiera wszystkie aminokwasy ezogenne).


Najwięcej białka mają:
Soja 34,9g
Wieprzowina schab 21
Fasola biała 21, 4g
Groch 23,8
Makrela 22,7
Polędwica wołowa 20,1
Ser twarogowy chudy 19,8
Szczupak 18,3
Szprot wędzony 19,8
Sledź19,8
Tuńczyk 22
Kurczak piersi 19,3

Brak białka w organizmie zatrzymuje rozwój mięśni oraz powoduje zmeczenie. Zazwyczaj na śniadanie jem dwa jajka(omlet, jajecznica, chleb z jakiem, jako na miękko itp) dzięki czemu długo jestem najedzona przez długi czas.

You Might Also Like

0 komentarze