Odżywianie cz. III tłuszcze

21:58

Tłuszcze dzielą się na zwierzęce i roślinne. Są one największym źródłem energii 1g tłuszczu = 9 Kcal czyli ok. 2 razy więcej niż białka i węglowodany. Jest łatwo magazynowany szczególnie podczas nocy.
Tłuszcze powinny spełniac ok 25-30% całkowitej energii

Ilość tłuszczu spożywanego różni się w zależności  od wieku oraz płci;
kobiety:

10-12 lat - 62 do 74 g

16-18 lat - 72 do 95 g

26-61 lat - 57 do 97 g

mężczyźni:

10-12 lat - 65 do 81 g

16-18 lat - 82 do 117 g

26-61 lat - 73 do 120 g


  •  TŁUSZCZE NASYCONE
źródłem tłuszczów nasyconych są min:
Mleko, masło, ser, śmietana, mięso, żółtko jajka.
Zaleca się ograniczać je w dietach, ich zaletą jest wchłanianie witamin. Nadmiar zwiększa cholesterol.


  •  TŁUSZCZE NIENASYCONE
Źróa tłuszczów nienasyconych to min. Olej roślinny, Oliwa, owoce oleiste, tłuszcz rybi i gęsi.
Szczególnie polecany jest tłuszcz rybi zawiera kwasy omega-3 które chronią przed nowotworami. Obniżają cholesterol.

You Might Also Like

0 komentarze